
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın emeklilikte yaşa takılanların devlete toplam maliyeti 400 milyar dolar olduğunu söylemesi ve bir çalışmalarının olmadığını belirttiği 2016 yılının son günlerinde bu konuda mağdur olan milyonlarca vatandaş hayal kırıklığı yaşamıştı. Başbakan Binali Yıldırım’ın ise 2017 yılının ilk haftalarında bu konuda çeşitli konuşmaları ve çalışmaların yapıldığı sinyali ümitleri tekrar canlandırdı.
EYT Ne Demek?
Mevcut sisitemde SSK’lı da 8 Eylül 1999’a kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı şartı aranmakta bu şartları yerine getirenler emekli olabilmekteydiler . Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirilerek emekli olabilmek için yaşa takılanlar zümresinin oluşmasına neden olundu. Bu çalışanlar çalışmalarını ilk sisteme göre yapmış , erken yaşta sigorta pirimi ödemiş gerektiğinde gelirinin az olmasına razı olmuş ancak prim ödemelerinin aksamasına müsade etmemişti. Şimdi Bu kişiler yükümlülüklerini yerine getirmelerine rağmen yeni bir düzenleme ile yaş şartını beklemek zorunda kalmaktadırlar.
Başkanlık görüşmeleri üzerine yoğun günler geçiren meclisin referandum öncesinde bu konuda adımlar atması beklenmektedir. Siyasi ve ekonomik yoğunlukların azaltılmasının ardından Hükümetten bu konuda mağduriyeti giderici çalışmalara imza atması beklenmektedir.