Resmi Adı: Almanya Federal Cumhuriyeti (Alm. Bundesrepublik Deutschland)
Yönetim Şekli: Federal Parlamenter Cumhuriyet
Başkenti: Berlin
Yüzölçümü: 357,168 km2
Nüfusu: 80,716,000 (%87.5 Alman, %6.5 Türk, % 6 Diğer Milletler)
GSYİH: 3.815 Trilyon $
Kişi Başı Yıllık Gelir: 46,955 $
Para Birimi: Euro (Avro) €
Uluslararası Telefon Kodu: + 49
Almanya kuzeyde Danimarka, doğuda Polonya ve Çek Cumhuriyeti, güneyde Avusturya ve İsviçre, batıda ise Faransa ve Lüksemburg, Belçika ve Hollanda devletleri ile sınırı olan bir ülkedir. Ülkenin orta kesimi ormanlık kuzeyi ise ova alanlarından oluşmaktadır.Yeraltı kaynakları bakımından kömür, potasyum, demir,bakır, doğal gaz ve nikel çıkarılmaktadır. Ren ,tuna ve elbe nehirleri bu ülke topraklarından geçmektedir.
İngiltere gibi Charlemagne İmparatorluğu’nun yıkışı sonrasında batı topraklarının orta ve doğu Frank krallıklarına bölünmesi buralarda uygarlıkların kendi varlıklarını oluşturmasına sebep olmuştur . Alman devletinin kurulduğu tarih olarak da, Doğu Frank Krallığı’nın, kral I. Otto’nun Roma’da Papa tarafından imparator ilan edilmesiyle Kutsal Roma Germen İmparatorluğu’na dönüştüğü 2 Şubat 962 tarihi geleneksel olarak kabul görmektedir.
1 Dünyasavaşı ve sonrasındaki ekonomik bunalımı ile Almanların Versailles Antlaşması’na duydukları tepki sonucu Adolf . Hitler’in nasyonal sosyalist diktatörlüğüne varmıştır. Bu dönemde yaşanan Yahudi Soykırımı ile tarihinin en karanlık sayfalarından birini gören Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan da yenilgiyle çıkarak 1945’de batıda Amerikan, İngiliz ve Fransız, doğuda ise Batı Berlin hariç Sovyet işgal bölgelerine bölünmüştür. Batıdaki işgal bölgelerinde 23 Mayıs 1949’da Federal Alman Cumhuriyeti, Sovyet işgalindeki bölgelerde ise 7 Ekim 1949 tarihinde Demokratik Alman Cumhuriyeti kurulmuş, Doğu Bloku’nun çözülmesi ve son anılan devletin kendini lağv edip 3 Ekim 1990’da Federal Alman Cumhuriyeti’ne katılmasıyla Alman birliği oluşmuştur.
Almanya’nın eyaletleri
1 Baden-Württemberg
2 Bayern (Bavyera)
3 Berlin
4 Brandenburg
5 Bremen
6 Hamburg
7 Hessen
8 Mecklenburg-Vorpommern
9 Niedersachsen (Aşağı-Saksonya)
10 Nordrhein-Westfalen (Kuzey Ren-Vestfalya)
11 Rheinland-Pfalz
12 Saarland
13 Sachsen (Saksonya)
14 Sachsen-Anhalt
15 Schleswig-Holstein
16 Thüringen
Almanya ekonomik olarak kendine yeten güçlü sermaye yapısı ile Amerika,çin ve Japonya’nın ardından dünyanın dördüncü büyük ekonomisidir. İşsizlik oranı yüzde beş olup iş kolları sanayi alanları otomotiv, ilaç, kimya, bilgi teknolojileri ve iletişim, çelik, enerji ve inşaat oluşturmaktadır.
Almanya’nın yüzde yedi nokta yedisi göçmenlerden oluşmaktadır. Seksen milyonluk nüfusta bu oran oldukça büyük bir insan popülasyonuna işaret etmektedir.