
Her sene Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu gününde aşure başlar. Bu günlerde Aşure yapılır ve komşulara, akrabalara ve dosta dağıtılır. İslama ara göre kurallgöre Muharrem ayının onuncu günü Hz. Nuh, Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak attığında elinde kalan son malzemelerle bu aşureyi yapmıştır. 2018 yılında aşure günü ne zaman diye sorarsanız.
Muharrem 1 günü -11 Eylül 2018 Salı– Muharrem ayı 1 günüdür- Muharrem ayı başlar
Muharrem 10 günü -20 Eylül 2018 Perşembe– Muharrem ayı 10 günüdür- Aşure ayı başlar
Muharrem 29 günü -9 Ekim 2018 Salı– Muharrem ayı son günüdür- Aşure ayı biter
Hicri yılın 1 ayı olan Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü başlıyor. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Aşure kelimesi 10 sayısının Arapçasından türetilerek dilimize geçmiştir Aşure Muharrem ayının 10. günü olduğu için 10 anlamına gelir. Arapça 10 sayısının türkçe okunuşu aşera‘dır.Aşure ismide buradan gelmektedir.
Aşure Gününün Allah katında da çok bereketli bir yerinin olduğunu Fecr Suresinin ikinci ayeti olan “On geceye yemin olsun” ifadesinde anlaşılır.
AŞURE NASIL YAPILIR
Aşure Nasıl Yapılır,Aşure malzemeleri nelerdir, Aşureye neler konur, Aşureye neler koyulur. Bu gün ne yesem ? Bugün ne pişirsem ? Bu gün günlerden ne gibi sorular gün içerisinde bir çoğumuzun aklına gelmektedir
Nohut ,fasulye ve buğday akşamdan ıslatılır. 1gün sonra önce buğday aşurenin yapılacağı tencerede 2 saat kadar pişirilir. Nohut ve fasulye ayrı bir tencerede pişirilir.Buğday ile karıştırılarak yarım saat kadar daha kaynatılır içine şeker ilave edilir.( şeker miktarı isteğe bağlı ) Diğer kuru meyveler önceden çok küçük doğranır portakal kabuğu ve fıstık ile beraber tencereye konulur bu aşamadan sonra en fazla 15 dakika daha pişirilen aşure kapatılır üzerine nar ve fındık konularak servis edilir.
Buğdayı yeterince pişirirseniz ayrıca nişasta koymaya ihtiyaç duymazsınız nişasta ve süt ilave etmek aşurenin doğal yapılışını bozar.*2 su bardağı buğday
*1 su bardağı kuru fasulye ve nohut
* 200 gr kayısı
*200 gr kuş üzümü
*100 gram kuru incir
*2 adet portakal kabuğu rendesi
*100gram yer fıstığı
* Toz şeker
*nar ve fındık
Aşure Yaparken dikkat edilmesi gerekenler
- Nohut ve fasulyeleri önceden haşlanmış olarak kullanabilirsiniz. Sık sorulduğu için belirtmek istedim konserve nohut ve fasulye ile de yapabilirsiniz.
- Buğdayı 2 kez kaynatıp suyunu döküyoruz. Bu bölüm buğdayın kara suyunu akıtmak, aşuremizin beyaz renkli olmasını sağlamak için yapılıyor. 2 Kez siyah suyu döktükten sonra ekleyeceğiniz su ile aşuremizi pişireceğiz.
- Süt eklemek istemeyenler bu malzemeyi çıkartabilirler, bence rengini güzelleştiriyor, süt tadı hissedilmiyor bu konuda endişeniz var ise merak etmeyin sütlü olduğu anlaşılmayacak
- Tuz adetten ekleriz, aşurede çok çeşit olur ya o nedenle anneannelerimden gördüğümüz budur. Koca bir tencere aşurede eklenen bir çimdik tuz yine hiç fark edilmeyecek. Dilerseniz kullanmayabilirsiniz.
- Aşureniz pişerken mutlaka sıcak suyu hazırda bulundurun. Kıvamını damak tadınıza göre ayarlamak, gerekirse su eklemek için gerekecektir. Bol su ister bu tatlı.
- Cevizi süsleme aşamasında kullanıyorum, tatlının içerisine tatlımızı karartmaması için eklemeyi tercih etmiyorum.
- Aşurenin şekerini ayarlarken tattığınız aşurenin soğumuş olmasına dikkat edin, sıcak tatlı ile soğuk tatlının hissedilen şeker oranı farklı olabiliyor. Soğutup tatmanızı öneririm.
- Dilerseniz elma ve portakal kabuğu ile tatlandırabilirsiniz.