Cuma namazı her Müslüman erkeğe farz kılınmıştır. Cuma günleri gusül abdesti alarak temiz elbiseler ile namaza gitmeleri Peygamberimizin SAV. tavsiye ettiği bir sünnettir.
Cuma namazında ilk olarak 4 rekat cuma namazı sünneti kılınır. Ardından cami içerisinde müezzin tarafından ezan okunur ve imam tarafından minbere çıkılarak hutbe okunur. Hutbe sırasında namazda olunduğu gibi olabildiğince hareketsiz bir şekilde kıbleye dönük olarak dinlenmelidir. Konuşulması kesinlikle caiz değildir. Hata bir hadiste konuşana sus bile denilmeyeceği aktarılmaktadır.
Cuma namazında hutbeden sonra 2 rekat cuma namazı farzı kılınır . Farzın ardından dışarı çıkılmaması gerekmektedir. Cuma namazı son olrak kılınacak 4 rekat sünnet ile tamama ermektedir. Cuma namazı sonrasında sadaka vermek hasta ziyaretinde bulunmak akşamında ve öncesinde Kur-an okumak güzel ahlaklı ve faziletli davranışlardandır.
Cuma Hutbesinde Konuşulmaz – konuşana sus bile denmez
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki: “Cuma günü imam hutbe okurken yanındakine “Sus!” bile desen, Cumanın adabına aykırı davranmış olursun.” (Camiussağir – 801)
Cenab-ı Allah’ın (c.c) Kur’an-ı Kerim’de “Şüphesiz sen en güzel ahlâk üzerindesin” şeklinde buyurduğu Peygamberimiz (sav) için yine Kur’an-ı Kerim’de “De ki: Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin….” buyurmaktadır. Resulullah’ın (sav) yürüdüğü yola ‘Sünnet’, Onun sözleri ve davranışlarının yanısıra başkalarında görüp beğendiği ve hoş karşıladığı şeylere ‘sünnet-i seniyye’ denir. Veda Hutbesi’nde “Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu şaşırmazsınız. Bunlardan biri Allah’ın kitabı Kur’ân’ı Kerim, diğeri de Sünnetimdir” buyuran Efendimizin (sav) sünnetine uygun olarak yaşayan kişi günlük hal ve hareketlerini ibadete ve inşallah sevaba dönüştürecektir. Peygamberimiz (sav) Sünnete uyanları, “Kim ümmetimin bozulduğu bir zamanda Sünnetime sarılırsa ona yüz şehid sevabı verilir” buyurarak müjdelemiştir.
Gusül abdesti nasıl alınır?
Cunüp halinden kurtulmak için gusül abdesti alınması her mümin erkeğe ve kadına farzdır. Gusül abdesti alırken mekruh olan, sünent olan ve iyi davranış ,müstehap, olan bazı durumlar vardır. Bunları islam ilmihalinden öğrenmeniz mümkündür. Biz gusülün yapılmadığında olmayacağı durumlardan bahsedeceğiz.
Gusül abdesti almadan önce cinsi birleşme sonrasında tuvalet yapılmalı ve bir miktar banyodan önce beklenmelidir. Kırk adım yürünmesi de yapılabilecek tedbirlerden biridir. Sonrasında gusül abdesti için niyet edilmeli, eller yıkandıktan sonra üç kez sağ elle ağıza su verilmelidir. Sonrasında yine sağ elle burna su verilip sol elle sümkürülmeli bu üç kez tekrarlanmalıdır. Son olarak tüm vücudu ıslak yer kalmayacak şekilde yıkamalıdır. Su banyo yapılan yerde birikiyorsa çıkarken ayaklar mutlaka yıkanmalıdır.