
Deprem gibi kontrol etmemizin mümkün olmadığı durumlarda korku ve panik hali yaşanması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Vücudumuzun kendini tehlikede hissettiği zamanlarda savaş ya da kaç tepkisi olarak da adlandırılan, metabolizmamızın bizi tehlikeye hazırlama yolarından biri kaygı durumudur. Deprem gibi büyük felaketlerin de toplum üzerinde derin izlerinin olması oldukça normaldir. Peki insanların bu ve ebnzeri durumlar ile karşı karşıya kaldığında olayı takip eden zamanlarda en sık karşılaşılan belirtileri neler olmaktadır
- Kendi ya da sevdiklerimizin hayatıyla ilgili şiddetli kaygı hissi
- Şoka girme, uyuşma, inanmakta güçlük çekme
- Yerinde duramama, huzursuzluk
- Her an daha kötü bir şey olacakmış gibi alarm durumda olma hali
- Günlük aktivitelere odaklanmakta güçlük
- Hatırlamakta ve karar vermekte güçlük
- Travmatik olayı hatırlatacak şeylerden kaçınma
- Uyku bozuklukları, uykuya dalmakta güçlük
- İştahta azalma ya da artma
- Benzer bir olayın yeniden yaşanabileceği ihtimaline karşı duyulan şiddetli korku
- Gün içinde travmatik olayla ilgili anıların canlanması, olayla ilgili kabuslar görme
Bu hisler her insanda olabilmektedir . Ancak bazı kişiler bu hisleri derin yaşarken bazıları için bu belirtiler hafif şiddette ve yalnızca olaydan kısa bir süre sonrasına kadar devam eder. Günlük yaşam koşturması içerisinde kısa sürede unutulur.
Ülkemizde yaşanan depremlerde toplamda 81 bin kişinin öldüğü hatırlanacak olursa kaygı oluşmasının ne kadar normal olduğu dahada anlaşılır olacaktır. Özellikle daha önce de benzer bir deneyim yaşamış ya da halihazırda bir benzer rahatsızlık yaşamış olan kişilerde bu belirtiler son derece şiddetli, uzun soluklu ve dayanılmaz olabilir.
DEPREM KORKUSUNU NASIL ATABİLRİM
- Kendinizi Başka Aktivitelere Yönlendirin
Günlük yaşantınıza mümkün olduğunca aktif olarak devam etmeye, normal rutininizi sürdürmeye çalışın. Zihninizin kaygı verici düşüncelere saplanıp kalmasını önlemek için kendinizi oyalayacak aktivitelere katılın.
- Paylaşmaktan Çekinmeyin
Yaşadığınız kaygı ve korkuları sizi seven, destekleyen aile ve arkadaşlarınızla paylaşın. Hissettiklerinizi sesli olarak dile getirmeniz sizin de duygularınıza farklı bir açıdan bakabilmenizi sağlayacaktır.
- Uyku Düzeninize Önem Verin
Eğer uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız gün içinde meditasyon, spor gibi hem rahatlamanızı hem de uykuya dalmanızı kolaylaştıracak aktivitelere mutlaka zaman ayırın.
- Önleminizi Alın
- Gerçekçi bir planlamayla, aşırıya kaçmadan olası depremler için hazırlık yapın. Aile üyelerinizi bu konuda bilgilendirin. Acil durum çantanızın rahat ulaşabileceğiniz bir yerde olduğundan emin olun.
- Beslenmenin Önemini Unutmayın
Sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Alkol gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.