Tüm ömrünü uçarak geçiren ve diğer canlılara göre farklı bir yaşam tarzı olan Ebabil kuşu her dönemde kuş bilimcilerin ve meraklı insanların araştırma konusu olmuştur . Bahar aylarının başlangıcı ile yurdumuzda da görülmeye başlanması nedeniyle baharın habercisi olarak ta bilinmektedir. Son bahar aylarında güney ülkelerine göç etmekte baharda tekrar ülkemize gelmektedirler .Bu döngü baharın müjdecisi olarak bilinmelerine sebep olmaktadır
Sadece neslinin devamı amacıyla üremek için yere inen bu canlılar kanat yapıları kendilerine verilen anatomik yapı sayesin de uçarken uyuyabilmektedir.Kısa ve çatallı bir kuyruk yapısı mevcut olup ani hareketlerde bu özellik kendisine manevra kabiliyeti sağlamaktadır .
Kırlangıç kuşlarına da benzer özelliklere sahip olan bu kuş havada çok hızlı hareket edebilmektedir. Ebabil kuşları tüm canlılardan uzak bir hayat yaşar. Yüksek yerlerde insanların ve diğer canlıların erişemeyeceği yüksekliklerde yuvalarını küraralar.
20-25 yıl yaşadıkları biline bu canlılar hızlı bşr şekilde yuvalarına girip çıktıkları için gözlem yapılmaları oldukça güçtür. Renklerinin tamamen siyah olması çok az görünmeleri ve Kuran’da bir surede cehennem taşlarını taşımaları nedeniyle halk tarafından mitolojik bir gürünümleri olduğu kabul görmektedir.
Tabii olduğu kuş ailesi Sağangillerdir
Hayatlarının %90/95 lik kısmını uçarak geçirmektedirler
Ayakları yürümeye uygun değildir ve yere konan bir ebabil kuşu bir daha uçamamaktadır.
Uçan canlıları yiyerek beslenirler
Tekeşlidirler ve uçarken çiftleşirler. Yavrularını dünyaya getirmekte ve kısa bir süre onlara refakat etmek için yuva kurarlar
Akşam saatlerinde gürültülü bir şekilde uçmaları ve binaların yüksek çatılarında yuva kurmaları bilinen özellikleridir
Yetişkin bir Ebabil kuşunun boyu 16 cm kanat açıklıkları 40-45 cm civarındadır.
Bu kuşun 4 türünün olduğu bilinmektedir