Milattan önce 2400 yıllarında bilgisayarın ilki olarak kabul edilen abaküs icat edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Buradaki amaç günden güne artan ticaret hacmi nedeniyle karmaşık hale gelen ticari işlemleri kolaylaştırmaktır. Tarihten günümüze kadar insanlık sürekli bir gelişim içerisinde olmuş ve ihtiyaçlarına yönelik icatlar yapmıştır.
Bilgisayarın bugünkü tarifine yakın ilk oluşumu ise 1946 yılana denk gelmektedir. ENIAC isimli icat askeri bir amaç doğrultusunda oluşturulmuştur. Amerikan ordusunun savaşlarda kullanma üzere top atışlarını hesaplaması için 500 bin dolar para harcayarak oluşturduğu makine bugünkü değeri ile altı milyon dolar civarındadır. Elektronik-dijital bilgisayara giden yolda atılmış büyük adımlardan biri olarak “Eniac”lar 1955’e kadar kullanıldı.
İlk Bilgisayar Eniac’ın özellikleri nedir ?
1937’de Harvard Üniversitesi’nden Howard-Aiken ilk otomatik hesap makinesini (MARK-I), 1943’de Pennsylvania Üniversitesi’nden J.P. Erkert ise ilk işlevsel bilgisayar olan 30 ton ağırlığındaki Eniac’ı (Electronic Numerical Integrator and Calculator) yaptı. 30 ton ağırlığındaki Eniac, 167 metrekarelik bir alanı kaplıyordu ve hesaplama vurumları bin 500 elektromekanik röleden geçip 18 binden çok radyo lambasından akıyordu. Eniac’ı çalıştırmak için 150 bin vatlık enerji gerekiyordu.
ABD ordusunda 11 yıl boyunca bu cihaz kullanılmıştır. 2. Dünya savaşının bitmesi ile bu cihaz kullanımdan kaldırılmıştır. Daha sonraları ENIAC 8 yıl boyunca (1947-1955) hava tahmini gibi birçok bilimsel alanda kullanıldı.Kendisinden sonra geliştirilen bilgisayarların (EDVAC ve ORDVAC) daha tasarruflu olmasından dolayı 2 Ekim 1955‘te ENIAC’ın fişi çekildi.Şuan ise ENIAC‘ın parçaları Washington’da ki Amerikan Ulusal Müzesi’nde sergilenmektedir.
Bilgisayarların kişisel olarak seri üretime alınması ve satışa sunulması ise 1965 yılına denk gelmektedir. Olivetti firmasının ürettiği Programa101 ürünü ilk kişisel bilgisayar olarak bilinmektedir. 40 bin ünite satışı gerçekleşen cihazın satış fiyatı 32000 dolar ( bugünkü değeri 23 000 dolar ) civarındadır.
*Elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar. ENIAC
*30 ana bölümden meydana geliyor.
*Ağırlığı: 30 ton
*Büyüklüğü: 167 m²
*Maliyeti: 500.000 dolar ( bugünkü para ile 6 milyon dolar)
Gerçek anlamda bilgisayarlar, 1941 yılında Berlin’de Kondrad Zuse tarafından geliştirilmiştir. Onun yaptığı bilgisayar, elektron lambalarından oluşuyordu ve aynı yıllarda Busines Machines Corporation adlı firmanın yaptığı otomatik bilgisayardan çok daha hızlı çalışıyordu.
1951-1959 arasında üretilen bilgisayarlarda ise vakum tüpleri kullanıldı. Bu tüpler bir ampul büyüklüğündeydi ve çok fazla enerji harcıyordu. Veri ve programlar magnetik teyp ve tambur gibi bilgi saklama araçlarıyla saklandı. Veriler ve programlar bilgisayara delgi kartları ile yükleniyordu.
1959-1964 arasında üretilen bilgisayarlarda transistörler (10 bin adet) kullanılıyordu. COBOL, FORTRAN, ALGOL yüksek düzeyli diller ve işletim sistemleri geliştirildi.
Günümüzdeki Kişisel Bilgisayarlar
İlk popüler grafik işletim sistemi 1984’de, Apple Macintosh’u piyasaya sürdüğünde ortaya çıktı. Microsoft, Macintosh için sözlük işlemci ve elektronik tablo programı yazdı. İlk IBM kişisel bilgisayar 1981’in ağustos ayında pazara çıktı. IBM, 1983 baharında, şirketin, içinde sabit disk bulunan ilk kisisel bilgisayarı olan PC/XT’sini piyasaya sürdü. Disk, yerleşik bir depolama aygıtı olarak çalışıyordu ve 10 megabayt kapasiteye sahipti. 1984’te IBM, Intel’in 80,286 micro işlemcisine dayalı, PC/AT adlı yüksek performanslı ikinci kuşak bilgisayarını tanıttı. IBM PC’den üç kat hızlıydı. 1990 Mayısında ise Windows 3.0 piyasaya sürüldü.