İNTİHAR ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU
ÜLKE HANGİSİDİR?
2003’te 100 binde 42 gibi şaşırtıcı bir intihar oranına sahip olan ülke Litvanya’dır. Bu da toplamda 1500 kişi yapar. Trafik kazalarından ölenlerden daha fazla ve yirmi yıl öncekinin iki katı kadardır.
Uluslararası bağlamda ele alacak olursak, Litvanya’daki intiharlar Britanya’daki rakamların altı katı, ABD’dekinin beş katı ve dünya ortalamasının üç katıdır. Kimse nedenini bilmese de, intiharda ilk ondaki yedi ülkenin Baltık ya da eski Sovyetler Birliği ülkelerinden oluşması ilginçtir. Belki de Litvanya’nın aynı zamanda en fazla sinir hastalıkları uzmanına sahip ülke olmasının sebebi de budur.
Baltık ülkeleri de dâhil dünyanın her yerinde intihara en meyilli insanlar kırsal kesimde yaşayan erkeklerdir (genç ya da yaşlı fark etmez). Bu gayet anlamlıdır! Zahmetli bir tarlada vakit harcayan herkes; alkol, yalnızlık, borç, hava şartları ve yardım isteyememenin -psikologların deyimiyle “çaresiz erkek” sendromu- ateşli silahlar ve tehlikeli kimyasallarla bir araya gelmesi durumunda ölümcül sonuçlara yol açacağını bilir.
Bunun istisnası Çin ve Güney Hindistan’dır. Buralarda kırsal kesimdeki kadınlar daha riskli konumdadır. Sırasıyla 100 binde 30 ve 148 oranlarında intihar görülür. Çin’de bunun nedeninin, genç gelinlerin evlendikten hemen sonra çalışmak için şehre giden kocaları tarafından escort istanbul yalnız bırakılmaları olduğu düşünülür. Hindistan’da ise genç kız intiharlarının üçte biri, bu kızların kendilerini kurban etmelerinden kaynaklanmaktadır.
İntihar genel olarak yükseliştedir. Yılda bir milyon kişi kendini öldürmektedir ya da kırk saniyede bir intihar ediliyor diyebiliriz. Bu, bütün vahşi ölümlerin yarısı kadardır. Şu anda savaşlarda ölenlerden daha çok insan intihar ederek ölmektedir.
Diğer yandan, “çok sıkıcı bir yer, o yüzden orada herkes kendini öldürüyor” lafıyla başı belada olan İsveç artık listede ilk yirmide bile değil. “İsveç intihan” efsanesinin kesin tarihsel dayanağı, savaş sonrası yeniden inşa kargaşasının içinde kayboldu; fakat İsveçlilerin çoğu, İsveç’te (o zamanlar) yüksek olan intihar oranlarını, İsveç sosyal demokrasisinin güler yüzlü ve tehlikeli derecede anti-kapitalist eşitlikçiliğini kötülemek için kullanan ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower’i (1953-61) suçlamaktadır.