İşsizlik maaşı ekonominin kötü bir gidişat seyrettiği şu günlerde kurtarıcı olarak karşımıza çıkmaktadır. İŞKUR işsizlik maaşı ödemesini kendi isteği ile işten ayrılmamaış yada kusuru nedeniyle işten atılmamış kişilere yapmaktadır. İşsizlik maaşı bağlanmasında önemli bir şart olan 30 günlük başvuru süresini geçirmemek gerekmektedir. İşten ayrılan kişinin bu süre içerisinde İŞKUR’a başvurarak dilekçe doldurması gerekmektedir. İŞKUR tarafından kişinin prim ödemleri ve çıkış nedeni araştırıldıktan sonra maaş bağlanıp bağlanmadığına dair kısa mesajla telefonuna bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Maaşı bağlanan kişiler her ayın don iş günü PTT den işsizlik maaş ödemesini alabilmektedirler.
İşsizlik maaşı ne kadar
İŞKUR haklı nedenler ile işten ayrılan kişilerin son 3 yıllık prim ödemelerini esas alarak 6- 8 ve 10 ay olmak üzere kişinin prim ödeme durumuna göre maaş alma hakkı tanımaktadır. Bu maaş Brüt asgari ücretin en fazla %40 ı en az %80 olarak belirlenmektedir. 2017 yılı güncellenen işsizlik maaşı en alan kişi 711,00 tl en fazla alan kişi 1411,00 tl almaktadır.
İşkur ödemelerini alabilmek için kişinin 30 günlük süre içerisinde başvurmuş olması gerekmekte olup bu başvurular şahsen yada internet ortamında yapılabilmektedir.Eğer 30 günlük sürede başvurulmamış ise 0 gün içerisinde başvurmuşsa 8 ay yerine 7 ay maaş alabilecektir.
İşsiz kalan kişi yeni bir işe girdiğinde aldığı işsizlik maaşı kesilmektedir. Kişi bu iştende ayrılırsa işsizlik maaşından kaldığı yerden devam ederek ne kadar ay almadığı hakedişi varsa o kadarını almaya devam netmektedir. İşsiz olan bir kişinin yeni bir iş tercih ederken bu iş yeri benim için uygun mu?girersem maaşımda kesilecek gibgi kaygıları bu şekilde ortadan kalkmış olmaktadır .İşten ayrıldığı andan itibaren almadığı işsizlik maaaş ödemelerimi almaya devam edecektir.
İŞKUR a başvuran kişilerin kaç ay maaş alacakları son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor.