Kadir Gecesi Nedir Ne Zaman
İslam Dünyasının genelinde her yıl Ramazan Ayı’nın 27. Gecesi, Kadir Gecesi olduğu inancıyla ibadetlerle geçirilir. Bu yıl ise Kadir Gecesi yani 19 Mayıs Salı günü gecesi 20 Mayıs Çarşamba gününe bağlayan gece ülkemizde ve İslam dünyasında idrak edilecektirKadir gecesi Kuranı Kerimin Peygamber efendimize nüzul olmaya başladı gecedir. Bin aydan daha hayırlı olduğu buyurulan bu gece için tam bir bildirilmemiştir. Peygamber efendimiz buyurur ki “Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!”
Bir başka hadiste de son 10 günün tek gecelerinde aranmalıdır şeklinde buyrulmuştur. Fakat burada kesin bir gün adı verilmemesi Müslümanların ramazanından gafil olmaması her gecesini kadir gecesi şuuruyla geçirmeleri murad edilmiştir.
“Ben size Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğunu söylemek için çıkmıştım. Ama karşımda kavga edip, tartışan insanları görünce Cenabıhak o bilgiyi benden aldı. Dolayısıyla bu geceyi Ramazan’ı Şerif’in 27. gecesinde ya da son 10 gününde arayın”
2020 Kadir Gecesi İbadetleri Nelerdir?
Bu geceyi anlatan Kadir suresinde de “Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” Kadir gecesi böyle zikredilmiştir. Kuranı kerimin hayatımıza girmesi zaten şükür gereken başlı başına önemli bir husustur, meleklerin yer yüzüne inmesi bunlar meselenin değerini önemini açıklamak için yeterlidir aslında. Hz Âişe radıyallahu anhâ şöyle buyurdu: Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhârî, Leyletül-kadr 5)
Yine Müslim de İtikaf bölümünde şöyle geçmektedir. Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ramazanda diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan’ın son on gününde de ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi.
Kadir gecesinde berrak, sükunetli bir hava olup maneviyatı yüksek bir gecede olduğu halde bunu hissedememek kendi ruhumuzu karanlıkta bırakmak ile ilgilidir. Kadir gecesi içinde bir çok manevi kapı vardır bizi Allah cc. Rızasına çıkartacak olan ve bu kapıların anahtarı da ibadettir. Bilemeyiz namaz kapısı mı bizi ulaştırır, Kuran kapısı mı ,dua kapısı mı , sadaka kapısı mı oruç kapısı mı? Fakat bugün de Allah cc. Ona yakınlaşmamız için bu anahtarları kullanmamızı istiyor ki bu fırsatı yarattı. Rabbimiz bizi gönül gözü açık farkındalığı yüksek ve rızasına talip hazır olmuş gecenin sonunda kazanan kullarından olmamızı nasip eylesin.