
Tespih taşı olarak bilinen Kehribar bir fosil kalıntısıdır. Milyonlarca yıl öncesi hakkında bilim insanların ayol gösteren ve bilgi aktaran bir anatomiye sahiptir. Alışık olduğumuz gibi fosiller her zaman petrol gibi maddelere dönüşmez bazen de böyle ser maddelere evrimleşebilir.
Kehribar bir taş olarak bilinmekle birlikte ağaçların reçinelerinin fosilleşmiş hali bu maddeyi anlatmanın en kapsamlı açıklaması olmaktadır. Ağaçları zararlı maddelerden koruyan reçine toprağa karışarak milyonlarca sene boyunca öz kütlesini muhafaza etmiş ve evrim geçirerek kehribar taşlarına dönüşmüştür.
Kehribar şeffaf bir taş olup yumuşak bir dokusu vardır. Aynı zamanda hafif olması tespih için eli yormayan özelliği nedeni şe bulunmaz parçalardan biridir. Kehribar yaygın olarak kırmızı renkte oluş ataş kırmızı diye anılır , Diğer bir rengi ise sarı olup eskitilmiş olarak anılmaktadır.
Kehribar taşının kullanım alanları sağlığa olan faydaları nedeni ile oldukça geniştir. Özellikle takı olarak boyun etrafında kullanımının troid rahatsızlıklarını iyi geldiği söylenmektedir. Romatizmal rahatsızlıklarda ağıran yere sürülmesinin ağrıyı dindirme ve geçirme etkisinin olduğu bilinmektedir. Sindirim sistemine olumlu etkilerinin olduğu ve bağırsakların düzenli çalışmasına olumlu katkılarının olduğu ayrıca aktarılmaktadır. Sol bileğe takılmasının depresyonu önlemede etkisi olduğu ve ruhsal anlamada sağlınıza pozitif katkıları ayrıca bu taşın sırları arasındadır.
Bu taş yakıldığında etrafa çam kokusu yayılır ve böylece sahtelerinden ayrılır. Vücuda temas ettiğinde ise dokunduğu yere sıcaklık yayamaya başlamaktadır. Bilimsel olarak faydaları kanıtlanmış doğal taş ürünlerine rağbet günümüzde bilinçli tüketiciler tarafından gittikçe tercih edilmektedir.