
Mancınık, bükülme esnekliği ilkesine dayanır. Sağlam bir iskele çatısı üzerindeki iki kiriş arasına, örülmüş bir ip demeti gerilir. Bunun arasınaysa, halatı bükmek için, düşey düzlemde döndürülen bir levye ya da kol yerleştirilir. Bu kolun ucunda gülleleri koymak için demir bir kaşık bulunur. Kolu yatay olarak tutan çakıldak boşalınca, halat birden açılır ve kolu yastığa çarpacak biçimde kaldırır. 500 ya da 1 000 m uzaklığa kadar bu yolla fırlatılan taş ya da güllenin ağırlığı 80 kg kadar olabilir. Kuşatmalarda kullanılan dik mermi yollu ağır mancınıklar ve tekerlekler üzerinde taşınan yatık mermi yollu hafif mancınıklar olduğu gibi, ok fırlatabilen mancınıklar da yapılmıştır, ilk kez Antik-çağ’da Yunanlılar tarafından kullanılan (I.O. IV. yy.) mancınıktan, 1480’deki Rodos kuşatmasında hâlâ yararlanılıyordu.
—Mancınık Tekstil anlam:. Doğal ipeğin kozadan çekimi sırasında kullanılan basit çark; çıkrıkçekme tavalarında uçları birleştirilen ipek telleri, el ya da ayakla çalıştırılan çarklar üzerine sarılarak tura haline getirilirdi. Önceleri elle çalıştırılan bu çarklar daha sonra bir pedalla çalıştırılmaya başladı.
Elle çalıştırılanlara “el mancınığı”, ayakla çalıştırılanlara ise “tepme mancınık” denirdi. Osmanlılar döneminde, 1838’a kadar kozadan ham ipek çekme, bu tür mancınıklarla ve ilkel yöntemlerle yapıldı. 1838’den sonra Bursa, İzmit, Bilecik, Lefke, Söğüt ve Aydın’da kurulan ipek ipliği fabrikalarında kullanılmaya başlanan “buharlı mancınık”lar ipek ipliklerinin kalitesinin yükselmesini sağladı. Günümüzde, modern ipek ipliği fabrikalarında mancınık tamamen kaldırılmış ve ipek çekme otomatik hale gelmiştir. Bununla birlikte, tepme mancınıklar, özellikle kamçıbaşı, çipez ve çift kozalardan ham ipek elde etmede, Anadolu’nun kimi bölgelerinde hâlâ kullanılmaktadır.
Mancınık diğer anlamı İpekçi çıkrığı da denir