
Vücudumuzun en önemli organları arasında yer alan mide hayatımızı devam ettirmek için aldığımız besinleri sindirme için önemli bir görevi üstlendiği gibi sağlık problemleri yaşadığımızda da aldığımız ilaçları enzimleri ile parçalayarak sindirilmesine olanak sağlamaktadır
Her organımız vücudumuzun dengesini korumamız açısından önemlidir fakat bazı organlarımız hayati faktörleri daha fazladır. Mide için anlatılır ki vücutta diğer organlar isyan etmiş demişler ki” Biz çalışıyoruz her şeyden mide nasipleniyor biz hep ona taşımış oluyoruz. Mide demiş ben o zaman yemek istemiyorum .” Mide yemeği bırakmış bir müddet sonra göz görmez olmuş, akıl çalışmaz olmuş, eller, kollar tutmaz olmuş, ayak yürümez olmuş ve her şey bozulmaya başlamış. Bundan anlaşılan o ki midede işler yolundaysa diğer organlara da faydası vardır.
Mide, vücuttaki bir çok organın rahatsızlığından etkilenir. Fazla yemek, soğuk algınlığı, kalp, apandisit psikolojik sorunlar ve daha bir çok şey midenin ağrıması için neden olabilir. Bu durumda önce midenin neden ağrıdığını bilmek çok gerekir. Fakat doktora gitmeden önce de yan etkisi olmayan doğal yöntemlerde kendi başınıza çare bulmanızı sağlar. Mesela zencefil çayı kusmayı ve bulantıyı keser. Sindirim sistemi organlarını yatıştırır. Keten tohumu omega-3 yağı asidi taşır ve kabızlığın, şişkinliğin giderilmesini sağlar. Haşlanmış patates te mide yanmalarını hafifletir. Bir başka yöntem zeytin yağını çiğ olarak kullanmak. Mide dostu yoğurt bakteri ve mikropların uzaklaştırılmasını sağlar. Lahanayı çiğ tüketmek yada haşladıktan sonra suyunu içmek gastrit ve ülsere karşı çok etkilidir. Karnabahar yarı pişmiş olarak yenildiğinde mide asidinin verdiği acıyı azaltır ve mideyi tamir eder. Genel olarak da hayatımızda az yağlı, kızartma yerine haşlama yiyecekleri tercih etmeliyiz. Bir seferde midemizi fazla yormamalı acı ve baharat çeşitlerini sınırlı kullanmalıyız. Fazla stres de mideyi yıpratır. Bitki çayları hem bedeni rahatlatır hem de midenin hasar görmemesi için koruyucu bir görev üstlenir. İçeceklerinizin çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edin. Aynı zamanda soğuk vücuda en fazla ayaklarımızdan girer ve en fazla da böbreklerimizi ve midemizi etkiler. Gaz sancısı birçok hastalıktan daha yüksek hissedilen bir sancıdır. Vücudumuzu hastalanmadan önce tedbir alıp korumak, iyileştirmek için yapacaklarımızdan daha önemlidir.