
Bu güzel kentte roman ve gotik üslubundaki mimari yapılar Türkler’den kalma islami yapılarla uyum sağlar. Evliya Çelebi Neretva nehri üzerindeki görkemli köprünün Kanuni Süleyman döneminde Mimar Sinan’a yaptırıldığını (1566/1567) bildirir, ancak bu köprünün yerli bir mimar ya da dalmaçyalı italyan bir mimar tarafından inşa edildiğine ilişkin görüşler de vardır. Evliya Çelebi ayrıca kentte kırk beş cami ve mescit olduğunu yazmaktadır (Eski cami [1473], Ha-cımehmetbey camisi [1557], Hacıaliağa mescidi [1608], Kuskumehmetpaşa camisi [1617], İbrahimağa camisi [1634]). Mostar camilerinin en büyük ve gösterişlisi, halk arasında Karagözbey camisi olarak bilinen Hacımehmetbey camisi’ydi.
Mostar Köprüsü, Mostar başta olmak üzere Bosna Hersek’in simge yapılarından biridir. Neretva Nehri üzerine kurulu olan Mostar Köprüsü, 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılmıştır. 28.7 metre uzunluğunda ve 4.49 metre eninde olan köprü sahip olduğu mimari güzellikler dışında sembolize ettiği şeyler nedeniyle de dünyanın en önemli yapıları arasında sayılmaktadır.
427 yıl boyunca ayakta kalan yapı, 1993 yılında Bosna Herseke gerçekleşen savaş sırasında Hırvat topçu ateşi ile yıkılmıştır. Bosna’da savaş dönemi yaşanan acıların önemli bir simgesi olan köprünün yıkılışı şehrin tarihinde büyük öneme sahiptir. Savaş sonrasında İngilizler tarafından köprünün olduğu yere geçici bir demir köprü yapılmıştır. 1997 yılında TİKA, UNECSO ve Dünya Bankası desteği ile aslında uygun olarak yapımına tekrar başlanan köprü aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok devletin temsilcileri ile 23 Temmuz 2004 yılında tekrar açılmıştır. 2005 yılında Dünya Mirası Listesi’ne eklenen köprünün savaş döneminde yaşadığı tüm gelişmeleri köprünün doğu kısmında yer alan Eski Köprü Müzesi’nde inceleyebilirsiniz.