
Motorin, kaynama noktaları sınırı 230-360 °C arasında olan bir petrol ürünüdür. Parlama noktası 55 °C’tan büyük ve 120 °C’tan düşüktür. Motorin sıvı halde, 500-600 °C’ta sıkıştırılmış hava içine püskürtülürse kendiliğinden tutuşur 15 °C’taki özgül kütlesi 0,810 kg/l ile 0,890 kg/l arasında değişir, 20 °C’taki akışmazlığı ise 9,5 mm2/sn’den düşüktür ya da bu değere eşittir, ayrıca akma noktası -12 °C’tır. Motorin, setan sayısı ile ayırt edilir. Buna göre, setan sayısı 80 olan bir motorin % 80 setan, % 20 a- metilnaftalin karışımının tutuşma özelliğini gösterir. Standartlara göre, motorinin içerdiği kükürt oranı ağırlıkça °/o 0,3 olmalıdır.
Motorin Boya sanayinde, akü üretiminde, su kanallarını kaplamada ve kil tuğlalarını yapıştırmada kullanılır. Asfaltta ve günümüz arabalarında kullanılır.
Motorin daha fazla güce ihtiyaç duyan araçlarda ve makinalarda kullanılırlar. Dizel yakıtlar gemileri, otobüsleri, trenleri, vinçleri, zirai araçları, jeneratörleri hareket ettiren motorlarda kullanılırlar. Dizel yakıt bu nedenlerle ekonomi için çok önemlidir. Dizel yakıtın yüksek verimliliği olmasaydı, gerek inşaat sanayi gerekse tarım işletmeleri verimsiz yakıtlara yatırım yaparak zarara uğrarlardı. Yük taşımacılığının ister kara ister deniz taşımacılığı olsun %94 ü dizel yakıta dayalı olarak yapılır.