
—Bahçe. Düzgün desenler elde etmek amacıyla, farklı renklerdeki bitkilerle (yapraklar ve çiçekler) bahçelerde tarh ve kenar şeridi halinde yapılan süsleme.
Bitkilerde görülen birçok virüs hastalığının belirtisi. Yaprakların üzerinde yan yana dizili koyu ve çoğu zaman sarıya kaçan açık yeşil bölgelerin varlığı ile belirgindir. || Bu hastalıklara verilen ad. (En çok bilinenleri tütün, patates, hıyar ve şeftali mozaikleridir.)
—Camc. Cam mozaik, gaz ve katı inklüzyonlarla matlaştırılmış değişik renklerde camsı maddeden küçük elemanların yan yana yerleştirilmesiyle oluşan mozaik. (Bk. ansikl. böl.)
—Genet. Genomlarıyla birbirinden farklı olan iki ya da daha çok hücre topluluğundan oluşan organizmaya ya da dokuya denir. (Bk. ansikl. böl.jj Ana-baba karakterlerinin melezin vücudu üzerinde plaklar halinde dağılım gösterdiği kalıtım biçimi.
—Kad. hast. Kolposkopi sırasında dölya-tağı boynunun özel görünümü. (Anormal dokusal bir durumu da yansıtabilen bu görünüm, ince bir damar ağıyla çevrili küçük çok yüzlü öğelerin yan yana gelmesiyle oluşur.)
—Kim. Mozaik yaldızı, parlaklığıyla altını andıran kalay IV sülfür. (Zehirleyici bir katıdır.)
—Seram. Çini mozaik -> ÇİNİ. || Katma mozaik, küçük çini parçalarının sıva içine, daha önceden hazırlanmış deseni oluşturacak biçimde yan yana gömülmesiyle yapılan mozaik. || Sahte mozaik, tek renkle sırlanmış çinilerde, desen ya da zeminin kazılmasıyla elde edilen mozaik. (Yalnızca desen kazıldığında, zemin sırlı bırakılır.)
—Topogr. Ortalama bir ölçeğe göre küçültülmüş hava fotoğraflarını bir araya getirip birleştirerek elde edilen bütünsel plan. (Fotoğraflar doğrultulunca ve ölçekleme işlemi bilinen noktalara göre yapılınca denetimli bir mozaik elde edilir. Bir mozaiğin metrik değeri oldukça zayıftır ve uzaklıkların ölçümünde kullanılamaz, ancak önemli niteliksel bilgiler verir.) —Yerbil. Mozaik biçiminde ya da mozaiği çağrıştıran doku.