
Üç kimse vardır ki, onların duası geri çevrilmez: İftar edinceye kadar oruçlunun duası, adalet üzere bulunan idarecinin duası, haksızlığa uğramışın ( mazlumun) duası ki o dua bulutların üstüne yükselir, semanın kapıları açılır ve Allah cc. şöyle nida eder ” İzzetime yemin olsun ki sana yardım edeceğim.”
Ramazan-ı Şerifi ayını sünneti seniyye ışığında yaşamak istiyorsak Peygamber efendimizin buyurduğu hadislerden yola çıkabiliriz. Peygamber efendimizin(sav) her hali dua idi fakat bilhassa Ramazan ayında bunu daha da arttırırdı. Ramazanın içinde Kadir gecesini idrak etmek sonunda günahlarından azat olmuş bir kulun sevinciyle bayram yapmak bu çabanın sonucu olduğu düşünülebilir.
Peygamber Efendimiz S.A.V ‘in Duaları
İftar ettikten sonra “Allahümme inni eselüke bi rahmetikelleti vesiat külle şeyin en tağfirali ” “Allahım senden herşeyi kaplayan rahmetinle beni bağışlamanı senden diliyorum.”
“Allahümme sumtü ve ale rızgike efdartü” “Allah’ım senin için oruç tuttum ve senin rızkınla iftar ettim.”
Topluluk içinde yaptığı dua ” Allahümme leke mumneeave ale rızgike efdarne fetegabbel minne inneke entessemiul alim” ” Allahım senin rızan için oruç tuttuk ve rızkınla iftar ettik bizden (orucumuzu) kabul et. Muhakkak sen her şeyi işitensin, bilensin”
Allah cc. Gecenin üçte biri geçinceye kadar mühlet verir. Ondan sonra yakın semaya inerek şöyle der: Melik benim, melik benim kim bana dua edecek? ( Müslim)
Bu sebeple sahur vaktinde uyanık olmak ve çok iyi değerlendirmek gerekir.
Peygamber efendimiz s.a.v bir duasında da” Ya Rabbi, ümmetime sahur yemeğinde bereket ver. Ey Ümmetim! bir yudum suyla bir hurma tanesiyle, bir kaç kuru üzüm tanesiyle de olsa sahur yapın. Zira melekler size salat eylerler.” Bundan anlaşılacağı üzere yiyecek hiç bir şey bulunamadığı gün de olsa hiç değilse bunlarla dahi olsa sahur yemeğini ihmal etmemek yada çok fazla dolu birmildeniz dahi olsa bu kadar olsun sahuru ihmal etmememizi tavsiye eder.