RIFAT İLGAZ (1911-1993) Günümüz şair, hikayeci, mizahçı ve romancılarından.
Rıfat İlgaz Cide’de doğdu. İlköğretmen Okulu’nu, Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü bitirdi (1938). Türkçe öğretmeni olarak çeşitli illerde bulundu. 1949 yılında mesleğinden ayrılarak gazeteciliğe başladı ve eserlerinin basımıyla uğraştı.
İlk şiirlerinin ardından toplumsal gerçekleri öncelikle ele alan bir şiir anlayışına yöneldi. Hababam Sınıfı adlı romanı ve oyunuyla ün kazandı.
Yıldız Karayel adlı romanıyla 1982 Madaralı ve Orhan Kemal Roman Ödüllerini, Ocak Katırı Alagöz adlı şiir kitabıyla da 1987 Ömer Faruk Toprak Ödülü’ nü kazandı. 1993 yılında İstanbul Beyoğlu’nda kendi adına bir Kültür Merkezi açıldı.
Bütün eserleri oğlu Aydın İlgaz tarafından yönetilen Çınar Yayınları’nda yeniden basılmaktadır. Başlıca Eserleri:
Roman: Karadeniz’in Kıyıcığında, Karartma Geceleri, Sarı Yazma, Yıldız Karayel, Halime Kaptan.
Şiir: Yarenlik, Sınıf, Yaşadıkça, Devam, Üsküdar’da Sabah Oldu, Karakılçık-Uzak Değil, Güvercinim Uyur mu, Kulağımız Kirişte. Anılar: Yokuş Yukarı, Fedailer Mangası, 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra, Cide Kıyılarında. Mizah
kitapları: Pijamalılar, Apartman Çocukları, Geçmişe Mazi, Rüşvetin Alamancası, Nerde O Eski Usturalar, Çalış Osman Çiflik Senin, Hoca Nasreddin ve Çömezleri, Sosyal Kadınlar Partisi, Don Kişot İstanbul’da, Seker Kutusu, Garibin Horozu. Radarın Anahtarı, Dördüncü Bölük.
Çocuk: Öksüz Civciv, Küçükçekmece Okyanusu, Cankurtaran Yılmaz, Kumdan Betona, Bacaksız Dizisi, Çocuk Bahçesi.
