
Tüm dünyada sigaranın insan sağlığına ve ülkelerin ekonomisine verdiği zarar katlanarak büyümeye deva etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yakın bir zamanda yaptığı açıklama bu acı tabloyu gözler önüne sermiştir.
ADB Ulusal Kanser Enstitüsü sigaranın oluşturduğu zararları bir rapor halinde yayınladı.Raporda “Tütün endüstrisi ve sigaranın ölümcül maliyeti, sağlık hizmetleri masraflarını artırması ve verimliliği düşürmesi nedeniyle dünya ekonomisine yıllık 1 trilyon dolara mal oluyor ve çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 6 milyon sigara kullanan kişi hayatını kaybediyor” denilmektedir. Sigara içenlerin bir süre sonra hastalandıkları ve büyük bir oranda kanser’e yakalandıklarını belirten raporda tedavi masraflarının devletlere olan maliyetinden bahsedilmektedir.
Sigaranın zararlarına yönelik sağlık örgütlerinin düzenli olarak bildirimler yapması , toplumun önde gelen kişileri tarafından kullanım alışkanlıklarının engellenmesi ve yeni başlayacak olanların özendirilmesinin yasaklanması adına bir çok vazife düşmektedir .Yazılı ve görsel basında içmeyi teşvik edici reklamların yapılmaması aksine bırakmayı hızlandıracak çalışmalar el atılması gerekmektedir.
Dünyamızda sigaraya başlama yaşı gün geçtikçe gerilemektedir. Sadece 15 yaş üzeri kullanıcı sayısı 1,1 milyardır. Bunun 226 milyonu fakirlerden oluşmaktadır .