Kış aylarında sofraların vazgeçilmez çeşididir turşu. Her evin olmazsa olmaz kışlık yemeğidir. Soğuk meze olarak ya da sıcak yemek olarak sofralarda yer alır. Makarna salatası, patates püresi ve daha bir çok şeyle birlikte eşleşir ve tercih edilir. Her tür sebze ve meyveden yapılır.
Karışık Turşu İçin Malzemeler
*1 kg salatalık
*1 kg acur
*1 kg kelek
*1 kg havuç
*1 kg kırmızı biber
*1 kg yeşil biber
*1 kg domates
*Bir büyük boy beyaz lahana
*Bir bağ kereviz yaprağı
* 2 baş sarımsak
Suyu için
*9 litre su
*18 çorba kaşığı turşuluk tuz
*9 çorba kaşığı şeker
*10 su bardağı üzüm sirkesi
*1 avuç limon tozu
Yapılışı
Önce sebzelerin tamamı iyice yıkanılır. Daha sonra istediğiniz şekilde dilimlenir büyük bir kap içinde karıştırılır. Küçük bir tencerede kereviz yaprakları 2 dakika haşlanır suyu süzülerek sebzelerin içine ilave edilir. Sarımsaklar ayıklanıp ezilir ve sebzelerin içine ilave edilir. Daha sonra sebzeler turşu kabına yerleştirilir. Derin bir kap içinde suyu için verilen malzemeler karıştırılıp şişeler doldurulur. Eğer su az gelirse 1 litre suya 2 çorba kaşığı tuz 1 çorba kaşığı şeker ve 1 çay bardağı sirke ekleyip katın. Burada püf nokta turşu kurulduktan sonra kesinlikle hava almamalı iyice kapak sıkılmalı ve üzeri ışık almayacak şekilde örtülmelidir. Eğer acı olsun iserseniz içine biraz da cin biber yada top biber katın. Yaklaşık 3 hafta sonra turşunuz yenilecek kıvama gelmiş olur. Bu zaman içinde tadına bakmak için kesinlikle açmayın.
Turşu Nerde Kullanılır.
Lahana turşusunun etli ve bulgurlu yemeği yapılır. Patates püresinin içine kavrulmuş biber ya da taze fasulye turşusu katılır. Yemeğin yanında soğuk meze olarak kullanılır ayrıca kısır , makarna salatası gibi bir çok salata çeşidinin içinde yakışır.